Fler och fler väljer att köpa ett vuxet träd. Detta sparar dig många år, eftersom det kan ta ett tag innan ett miniträd har en anständig storlek. Dessa träd är ganska dyra. Varför egentligen?

Vi köper en varje år. Med en klump, utan en klump och vissa människor planterar den till och med i trädgården. Vi pratar förstås om granen. Bara julgranen är inte det enda mogna trädet som är populärt. Ett träd i trädgården är attraktivt, ger djup och du har alltid tillräckligt med skugga på sommaren.

Till exempel kan ett platanträd se väldigt fint ut i trädgården. Placera några bredvid varandra så får du ett vackert grönt tak. Ett tall förblir grönt året runt, så om detta är din preferens kan du gå på det här.

Du kan köpa olika träd i trädgårdscentra. Dessa är ofta ganska små. Visste du att du också kan köpa träd som till och med är tre meter höga?

När är ett träd moget?
När ett träd är moget och därför fullvuxet beror det på var du sätter det i trädgården. Ett träd har nytta av bra jord. För att ge dig en idé: det kan ta cirka fem år innan ett träd är en meter långt. Detta, naturligtvis, om du köper ett miniträd med storleken på den genomsnittliga krukväxten.

Efter detta växer trädet lite snabbare. Varje år med cirka 40 till 50 cm. Men räkna. Innan du har ett träd sex meter högt, eftersom vissa träd kan bli ganska höga, är du tjugo år längre. Nu vill inte alla ha ett så stort träd, men du märker att tålamod är en dygd i så fall.

När trädet har nått den maximala stamomkretsen är det moget. Vad den maximala stamomkretsen är, skiljer sig naturligtvis per träd.

När är den bästa tiden att plantera ett träd?
Detta beror på vilken typ av träd du köper. Här gör vi åtskillnad mellan ett träd på den öppna marken och ett träd som har odlats i en kruka. Ett träd som odlas i en kruka kan planteras i trädgården året runt. Ett träd i marken får mindre skador när du tar ut det och byter ut det. Är det ett träd som tappar sina löv på vintern? Det är bäst att flytta dessa på vintern, när alla löv har fallit av.

Varför är mogna träd så dyra?
För det första eftersom det tar år innan ett träd mognar. Fram till dess upptar trädet dyrbar jord. En annan anledning är att trädet behöver vård hela tiden. Det måste transplanteras flera gånger. Detta är nödvändigt för att säkerställa att rotklumpen förblir kompakt. För ja, du kan köpa ett träd som är 10 cm högt, men sedan kan det ta år innan det har en lagom storlek.

Leave a comment

Your email address will not be published.